Menu

Knjiga poezije „Pozlaćena zalaskom sunca“ obilježila godišnjicu rada HO „Partner“

16/05/2018 - Vijesti
Knjiga poezije „Pozlaćena zalaskom sunca“ obilježila godišnjicu rada HO „Partner“

Humanitarna organizacija „Partner“ je povodom obilježavanja 17 godina postojanja i rada organizovala Poetsko veče pod nazivom „Pozlaćena zalaskom sunca“.

Dosadašnji rad HO „Partner“ su predstavile mr Olivera Mastikosa i Vanja čolić, pod čijim rukovodstvom su postignuti značajni rezultati. Do sada je realizovano preko 70 projekata iz različitih oblasti (zdravstvo, socijalna zaštita, obrazovanje, zapošljavanje, kultura, podizanje svijesti javnosti o osobama sa invaliditetom, jačanje kapaciteta Organizacije itd.), kojima je jedinstven cilj bio ispunjenje vizije Organizacije a to je „Obezbjediti jednake mogućnosti za sve građane“.

    

Nakon kratkog podsjećanja na rad HO „Partner“ održana je promocija knjige pjesama Jovana Kuzmića DANINA „Pozlaćena zalaskom sunca“, čiji je izdavač Humanitarna organizacija „Partner“. O samoj knjizi su govorili recenzent prof. dr Ostoja Đukić, te Vanja Čolić, koja je pročitala dio recenzije prof. Dare Stojiljković. Poeziju su čitali Drago Tomašević i Vinko Lolić.

    

Učenici Muzičke škole „Opus-conmusica“ iz Banjaluke Vanja Knežević i Tamara Čavić, iz klase nastavnice Ivone Sari i nastavnik gitare Sandi Popović su uveličali ovaj događaj, te im se i ovim putem zahvaljujemo.

    

Na samom kraju promocije, gostima se obratio i autor knjige. Prema njegovim riječima: „Knjiga, koju smo promovisali, je mali ali kvalitetan zbir pjesama u kojima je metrika i gradacija stiha dovedena, takoreći, do savršenstva. Tako kažu recenzenti, a pogotovo, ako to kaže neko ko je ušao u srpsku antologiju književnosti, tj. Dara Stojiljković, mi nemamo izbora nego da joj vjerujemo jer, ako pjesnik pohvali pjesnika ili glumac glumca tu nema dileme. Priča se da su umjetnici iz te dvije grane najsujetniji i da im je od svega najteže pohvaliti kolegu. Pjesme, koje su u ovoj zbirci, sam pisao i u njoj ih tako poredao da imaju uzlazno – silaznu, nježnu, emotivnu putanju, da onaj ko ih čita ima osjećaj da zajedno sa njim plovi po malim i velikim talasima beskrajnih mora ljubavi. Pjesma da bi bila dobra mora da bude emotivna, jasna, razumljiva, da prijanja za uho dok se sluša, da u čitaocu probudi emocije, tako da čitalac ne mora da se pita šta je pjesnik htio da kaže. Upravo su takve sve moje pjesme, bez primjese bilo kakve filosofije – jasne i čiste“.

    

Promociji su prisustvovali predstavnici Grada Banjaluka, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, članovi i prijatelji Humanitarne organizacije „Partner“. Njihova podrška kroz sve ove godine nam je podstrek da i ubuduće jednako predano radimo na tome da osobe sa invaliditetom postanu ravnopravni članovi društva.

Oni koji nisu mogli da prisustvuju Poetskoj večeri „Pozlaćena zalaskom sunca“ kako je bilo na istoj, mogu vidjeti na fotografijama nastalim kroz objektiv fotografkinje Tee Jagodić volonterke i prijateljice Humanitarne organizacije „Partner“.

    

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

BosnianEnglishGerman